Linkbuilden Voor Dummies – Backlinks In 3 Stappen

Snap je geen reet van waarom je niet het succes bereikt met linkbuilden dat je wilt bereiken? Of snap je nul komma nul van backlinks? Lees dan dit!

Wees eerlijk: linkbuilden is niet altijd even makkelijk. Ik bedoel… je weet dat je hoger in Google moet komen en je weet dat je daar backlinks (links van andere sites die linken naar jouw site) voor nodig hebt, maar hoe krijg je die in godsnaam? En wat is het verschil tussen goede backlinks en slechte backlinks?

Ondertussen roepen SEO specialisten van bedrijf A dat je iets NIET moet doen met linkbuilden, maar die van bedrijf B weer dat je het juist WEL moet doen. F*cking irritant toch? Ontzettend frustrerend want je bedrijf draait uiteraard om meer dan Google en dus heb je geen tijd voor al dat gezeik.

Daarom vonden we het hier bij Motriz Marketing de hoogste tijd om een stappenplan voor linkbuilden te maken dat zonder gezeik precies uitlegt wat je wanneer moet doen om hoger in Google te komen met behulp van backlinks.

Lees snel verder!

Stap 1 Van Linkbuilden: Doelwitten Vinden

Website zoekmachine optimalisatie is niet mogelijk als je niet systematisch te werk gaat. Hetzelfde geldt voor linkbuilden: ga niet totaal willekeurig websites benaderen voor backlinks, maar zet eerst een onderzoekje op.

Zo doe je dat:

1) Download de SEOMoz toolbar voor Firefox of Google Chrome hier
Na het installeren kun je Firefox of Chrome openen, iets zoeken via Google en vervolgens zie je het onderstaande gebeuren in de zoekresultaten:

Zo ziet linkbuilden met de SEOMoz toolbar er uit
Met deze toolbar kun je direct zien wat je aan een website hebt qua SEO

De met rood omcirkelde balkjes waar DA bovenstaat zijn belangrijk om op te letten. DA staat namelijk voor “Domain Authority”. Domain Authority wordt berekend op basis van het aantal linking root domains (het aantal verschillende website adressen) en nog vele andere factoren. Domain Authority doet een voorspelling van hoe goed de site in het geheel het zal doen in de zoekresultaten op een schaal van 1-100.

Jouw doel: succesvol linkbuilden door contact op te nemen met sites met een DA die 30 of meer is.

2) Maak een lijstje van sites met een DA van 30+
In het plaatje hierboven gebruikten we het zoekwoord “Cuba reizen” als voorbeeld dus laten we voor het gemak even doorgaan met dit voorbeeld zodat je weet wat de bedoeling is. Stel nou dat je een affiliate bent die te werk gaat in de reisbranche, jouw site richt zich specifiek op reizen naar Zuid-Amerika en je wil je pagina over Cuba een boost geven qua SEO.

Wat doe je dan?

- Google op LAND XYZ reizen, LAND XYZ reis, LAND XYZ vakantie, etc. Waarom? De relevantie van een link bepaalt de waarde die deze link doorgeeft. Met andere woorden: een link VAN een pagina over Cuba NAAR een pagina over Cuba geeft de hoogste waarde door (want precies hetzelfde onderwerp), gevolgd door een link VAN een pagina over Cuba NAAR één over een ander land in Zuid-Amerika (want gerelateerd onderwerp) en een link met de laagste waarde is één van een pagina die over een ander onderwerp gaat.

- Copy paste alle sites die je tegenkomt met een DA (Domain Authority) van 30+ naar Excel.

- Ga door tot je 25-50 sites in je lijstje hebt staan. Backlinks krijgen is een stuk makkelijker als je kunt terugvallen op een lijst met doelwitten.

Stap 2 Van Linkbuilden: Backlinks Krijgen

Nu je weet hoe je doelwitten voor linkbuilding moet vinden wordt het natuurlijk tijd om te ontdekken wat je moet doen als je ze eenmaal gevonden hebt!

Zo ga je te werk…

1) Breid je lijstje uit met de volgende kolommen:
- Laatste contact op
- Laatste reactie op
- Contact methode
- Resultaten

Waarom? Omdat je wilt weten met wie je al wel contact op hebt genomen en wie niet, wie er gereageerd heeft en wie niet (hier kom ik later nog even op terug), hoe je contact met de website eigenaar hebt opgenomen zodat je het later nog eens kunt doen en omdat je snel wilt kunnen zien wat de resultaten zijn.

2) Denk na over hoe je contact gaat opnemen
Je wil echt niet weten hoeveel website eigenaars dit stukje van het linkbuilden proces helemaal verkeerd aanpakken. Wat doen ze namelijk? Ze nemen op zo’n manier contact op dat echt maar 1% van alle mensen waar ze contact mee opnemen reageert, laat staan backlinks geeft!

Wat doen ze fout?

- Ze beginnen hun vraag op een compleet onpersoonlijke manier: “Beste website eigenaar,”

- Ze tonen totaal geen interesse of respect voor de website eigenaar waar ze een reciprocal link (backlink) van willen

- Ze geven geen of maar één manier om contact met ze op te nemen

Wat moet je dus doen? Juist: wees persoonlijk, toon interesse, vraag DAN pas om links en geef meerdere mogelijkheden om contact met je op te nemen.

Voorbeeld van hoe het wel moet:

Backlinks krijgen doe je zo!

3) Neem contact op
Gebruik een vergelijkbare manier van contact opnemen als het voorbeeld hierboven en ga de websites op je lijstje van sites met een Domain Authority van 30+ één voor één af.

Je zult zien dat er door wat persoonlijkheid en interesse veel meer mensen zullen reageren dan vroeger het geval was (als je ooit aan linkbuilding hebt gedaan). Vergeet niet om in de kolom van “Laatste contact op” de datum in te vullen.

Tip: kun je geen contactformulier of emailadres vinden op een website? Zoek dan naar de naam van een medewerker of de naam van diegene die voor de blog van de site schrijft en kijk of hij/zij een Twitter, Facebook, Google+ of LinkedIn account heeft (Google even). Vaak kun je via deze omweg toch nog contact opnemen met mensen!

4) Ontvang reacties met open armen, maar ga erna onderhandelen
Drie verschillende dingen kunnen gebeuren naar aanleiding van je verzoek om te linkbuilden: je krijg “Nee” als antwoord, je krijgt helemaal geen antwoord of je krijgt een positieve reactie.

Laten we eerst even kijken naar wat je moet doen om backlinks te krijgen als je een positieve reactie krijgt en erna naar wat je moet doen met negatieve of geen reacties…

Gefeliciteerd! Iemand wil je best een link geven, maar waar moet je nou op letten?

- Aantal andere backlinks: elke pagina kan maar een beperkte waarde doorgeven via externe en interne links. Laten we de waarde van een pagina even 1 noemen en wat blijkt? Als er maar 1 externe link is dan krijgt deze een waarde van 0,5 mee. Zijn er echter 10 links dan is de waarde doorgegeven aan jouw link nog maar 0,1. Probeer daarom een link te krijgen van een pagina met 5 of minder externe links.

- Exacte link tekst (exact match anchor text) of algemene link tekst (broad match anchor text): het is altijd beter om alleen de zoekterm waar jouw pagina voor is geoptimaliseerd als tekst van de link te krijgen dan “klik hier” of een vergelijkbare algemene link tekst. Is jouw zoekwoord dus “Cuba reizen” dan is de beste link tekst “Cuba reizen”.

- Vergeet relevantie niet tijdens het linkbuilden: probeer een link te krijgen van een pagina over precies hetzelfde onderwerp als de pagina waar je een link voor wilt en anders één van een pagina over een gerelateerd onderwerp.

- Plek van de link op de pagina: een link in de tekst van een artikel geeft altijd meer waarde door dan een link in de footer of een ander menu van een website.

5) Controleer altijd je link op een nofollow
Wanneer een link een nofollow attribuut heeft dan betekent dit dat de waarde die de link doorgeeft vrijwel nihil is. Sommige sneaky website eigenaren proberen je dan ook te belazeren door je wel links te geven maar ze nofollowen die backlinks vervolgens. Daarom is een nofollow check onderdeel van linkbuilden op een goede manier.

Download hiervoor de SEOBook toolbar voor Firefox hier en klik na het openen van Firefox op deze knop:

Zo kun je veilig linkbuilden zonder dat mensen misbruik maken van nofollow
Deze knop kun je aan de rechterkant van de SEOBook toolbar vinden

Vervolgens zullen alle links met het nofollow attribuut rood gearceerd worden en daarmee zie jij dus of jouw link een nofollow heeft of niet. Handig toch?

Stap 3 Van Linkbuilden: Hoezo Nee?

Backlinks krijgen gaat niet zonder slag of stoot en daarom vroeg ik je om ook een kolom aan te maken voor “Laatste reactie op” in je lijst met doelwitten voor links:

Zodat je 2-3 weken later kunt kijken wie er nooit heeft gereageerd en het nog eens kunt proberen! Geen reactie betekent namelijk lang niet altijd geen interesse, want hoeveel mensen hebben wel niet een email inbox die volstroomt met spam berichten? Soms raak je gewoon even verloren tussen de andere emails dus probeer het bij iedereen zeker 2-3 keer voordat je het opgeeft.

En wat betreft mensen die “Nee” zeggen: hoezo nee? Misschien hebben ze dan wel geen interesse in een link, maar stel nou dat je ze aanbiedt om een gast blog (artikel voor op hun site) te schrijven. Vaak krabbelen ze dan terug en geven ze je alsnog een reciprocal link als ze je gast blog leuk vonden.

Meer Doen Met Backlinks En Linkbuilden

Wist je dat er naast direct contact opnemen met website eigenaren nog heel veel andere manieren zijn om succesvol te linkbuilden en zo in no time meer website bezoekers te krijgen?

En zou je graag geholpen willen worden bij het linkbuilden? Neem dan nu contact met ons op voor meer informatie over wat onze linkbuilding service voor je kan doen.

Ik hoop dat je iets hebt kunnen leren van dit artikel over linkbuilden, de kunst van het backlinks krijgen en zoals wij altijd zeggen:

Op naar meer verkeer, meer conversies en meer business!

Dennis Miedema
Motriz Marketing